Haidong Gumdo

Què és el Haidong Gumdo® ?

El Haidong Gumdo® és un art marcial d’origen coreà en el maneig de l’espasa. Es podria traduir per: “El camí de l’espasa del mar de l’est”.

La pràctica comença amb espasa de fusta (mokgum). Més endavant es permet l’ús d’espasa sense tall (kagum). Finalment, els cinturons negres poden usar espasa real (jingum).

A Haidong Gumdo® busquem la fluïdesa en els moviments, les formes són molt dinàmiques i donem principal importància a la velocitat i harmonia.

Aquest art marcial està indicat per a totes les edats, la seva falta de contacte ho fa ideal tant per a homes com a dones.

Haidong Gumdo® centra els seus moviments en combats contra multiples oponents, a diferència del Kendo japonès. Les formes (o katas en Karate) donen importància a un treball en totes les direccions, no solament endavant i enrere.

La pràctica combina entrenament individual, combat preestablert amb company, tall de bambú, tall de paper i apagat d’espelmes, entre d’altres.

Els principis del Haidong Gumdo®

Esperit

 • Lleialtat (충 chung)
 • Pietat filial (효 hyo)
 • Decòrum (예 ye)
 • Justícia (의 ui)

Ment

 • Coratge (용기 yong gi)
 • Judici (판단 pandan)
 • Respecte (존경 jon gyeong)
 • Temprança (절제 jeol je)

Cos

 • Potència (힘 him)
 • Velocitat (속도 sog do)
 • Equilibri (균형 gyun hyeong)
 • Suor (땀 ttam)

Actitud durant l’entrenament

 • Recorda que la forma correcta de manejar l’espasa és una part de la pròpia vida.
 • Tingues una mentalitat que cada petit detall és important.
 • Durant la pràctica, tingues una visió clara, una ment oberta i un cos prudent.
 • Abans de desembeinar una espasa, desfés-te de la teva ment falsa.
 • Obre la teva ment i fes el millor per a cada petit moviment.
 • Tingues una bona consideració pels companys durant la pràctica al dojang.
 • Tingues un profund respecte cap al Mestre i segueix la seva direcció amb serietat.
 • L’espasa ha de ser respectada com si fos una part més del teu cos.
 • Controla’t i no trenquis mai les regles bàsiques de les arts marcials i la disciplina.
 • Sigues sempre conscient de la naturalesa i aprecia tots els éssers vivents.

Federació Mundial de Haidong Gumdo®

La Federació Mundial de Haidong Gumdo® té el seu inici l’any 1982, quan el Gran Mestre Kim Jeong Ho obre el primer dojang a Corea, impartint classes d’aquest art marcial fins aleshores només reservat a uns pocs. Des d’aquest dia fins avui la seva difusió ha estat espectacular a tot el món, un art marcial únic i desconegut.

Carta del President Kim Jeong Ho

Haidong Gumdo® és l’art marcial tradicional de l’antic Regne de Koguryo, que va governar la zona Est d’Àsia, incloent la península de Corea i Manchúria. El veritable propòsit del Haidong Gumdo® és complir la justícia amb la llum de l’espasa, que és magnífica i brillant com la llum de l’alba en el mar de l’est.

El Haidong Gumdo® va ser desenvolupat pel mestre Sul Bong, gran coneixedor de les tècniques d’espasa. Aquest mestre va obrir un dojang (gimnàs d’arts marcials) a les Muntanyes de Baekdoo i va ensenyar als seus deixebles Haidong Gumdo® perquè poguessin difondre la justícia i el bon fer. Els practicants, que vivien d’acord a les idees de Choong (lleialtat), Hyo (pietat filial), Ye (propietat), Eui (justícia), Shin (confiança), Ji (coneixement), Duk (generositat) i Che (cos sa) van ser anomenats SAMURANG. Ells van conquistar l’Est d’Àsia sota el comandament de Kwang-Gae-To el Gran, i van ajudar el Regne de Koguryo a convertir-se en el país més poderós de l’est d’Àsia en aquells dies. Els Samurang, sota el comandament del general Ul Ji Moon Duk, van derrotar dos milions de soldats durant la invasió de la Dinastia Sui. També van derrotar 600.000 soldats Tang en la batalla d’Ahn Shi a les ordres del General Yang Man Choon. Alguns dels Samurang van viatjar a Japó, on van ser coneguts com Samurai quan la pronunciació es va modificar per acomodar-se a l’alfabet Japonès (d’igual manera que el Kimchi, típica plat coreà, és conegut com Kimuchi a Japó.)

A inicis dels anys 70, el mestre Jang Baek San em va transmetre el Haidong Gumdo® a la Muntanya Kwanak. Des de llavors he difós l’art dins de Corea i també fora d’ella, a Europa, USA, Canadà, Mèxic, Amèrica del Sud, Sud-est d’Àsia, Xina i Austràlia, de manera que aquest Art Tradicional Coreà pugui ser preservat i gaudit per més gent.

Gràcies a les famílies del Haidong Gumdo® a tot el món, hem completat reeixidament:

Campionat de Haidong Gumdo® 2000 (amb 3.390 participants)

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2002 (amb 10.000 participants)

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2004 (amb 10.000 participants de 31 països)

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2006 (amb 10.000 participants de 31 països)

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2008 (amb 5000 participants de 30 països)

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2010

Campionat Mundial de Haidong Gumdo® 2012

Mulimpia 2013

Mulimpia 2015

La nostra intenció és seguir organitzant un campionat mundial cada dos anys, que es convertirà en un festival a escala global en el qual tot Coreà i participant d’altres nacions pugui gaudir. Sol·licitem humilment el vostre suport i interès en aquests futurs esdeveniments.

Al desembre del 2002, el Centre de Haidong Gumdo® Gumdowon, que molts estaven esperant, va obrir a Corea. Va ser un gran pas endavant per obrir les portes del Haidong Gumdo® als ciutadans del món. També s’està construint actualment el Moodowon (centre d’arts marcials) a Danyang, Chungbook, Corea. Estic segur que el Moodowon es convertirà en l’arrel i origen de tots els artistes marcials al món.

Sé que el sorprenent creixement del Haidong Gumdo® es deu a l’amor i al suport de tots els practicants de Haidong Gumdo® a cada país. Faré tot el que estigui al meu abast per ser la columna vertebral del Haidong Gumdo®, humilment al capdavant de tots els mestres al món que han estat treballant dia i nit per difondre el Haidong Gumdo® a nivell mundial.

Finalment, saludo humilment els mestres a Corea i tot el món per demostrar-los la meva estima pel seu esforç en la difusió del Haidong Gumdo®.

Gràcies i salutacions,

HAIDONG!

22 Oct. 2008

THE WORLD HAIDONG GUMDO® FEDERATION

Jeong-Ho Kim, President

Associació Europea de Haidong Gumdo®

Presidente Kim Jeong Ho Maestro Han

L’Associació Europea està liderada pel Mestre Han Sang Hyun, President de l’Associació Europea de Haidong Gumdo®. El Mestre Han ha aconseguit difondre el Haidong Gumdo® per tota Europa des de l’any 1997. Gràcies al seu esforç i dedicació, el Haidong Gumdo s’està desenvolupant més que satisfactòriament en tot el continent. Podem dir que l’evolució d’un Art Marcial com el Haidong Gumdo® és necessàriament lenta, atès que els ensenyaments es transmeten de Mestre a alumne, sempre en grups reduïts, i és per això que la dura tasca realitzada pel Mestre Han, en els seus múltiples viatges i estades perllongades a Europa, és una cosa que tot practicant de Haidong Gumdo® en el nostre continent ha de reconèixer.

Actualment, el Mestre Han Sang Hyun resideix a Corea a la ciutat de Daejon, on ensenya en els seus dos Dojangs a un nodrit grup d’alumnes de totes les edats. Periòdicament visita Europa recorrent tots els països al costat del Mestre Lee Chul-Kyung, director tècnic d’Europa, que des de fa diversos anys l’ajuda en la difusió d’aquest art pel continent Europeu.

Actualment existeixen les següents associacions a Europa:

 • Associació Alemanya (Head Master Lee Keun Tae)
 • Associació Belga (Head Master Pierre Eric-Pyre)
 • Associació Danesa (Head Master Han Sang Hyun)
 • Associació Espanyola (Head Master Dong Kyu Lee)
 • Associació Finlandesa (Head Master Kauko Huuskonen)
 • Associació Francesa (Head Master Jean François Capozzi)
 • Associació Grega (Head Master Antonios Anagnostou)
 • Associació Holandesa (Head Master Corné Van Es)
 • Associació Irlandesa (Head Master Alan Kane)
 • Associació Italiana (Head Master Flavio Piccioni)
 • Associació Polonesa (Head Master Mariusz Bil)
 • Associació Portuguesa (Head Master José Preto Manuel)
 • Associació Regne Unit (Head Master Harry Limer)
 • Associació Sueca (Head Master
  Robin Pettersson)
 • Associació Suïssa (Head Master Christian Mayer)

Associació Espanyola de Haidong Gumdo®

El Haidong Gumdo® s’ha desenvolupat a Espanya gràcies al Mestre coreà Lee Dong Kyu, sense el qual no podríem gaudir d’aquest art al nostre país.

El Haidong Gumdo® va tenir els seus inicis al nostre país l’any 1998 a Orense, on actualment resideix el Mestre Lee. Avui dia existeixen diverses delegacions per tota Espanya:

El Mestre Lee Dong Kyu no és només el President de l’Associació Espanyola de Haidong Gumdo®, és el Mestre directe dels practicants de més alt nivell que existeixen a Espanya, així com dels diferents Delegats Territorials. Amb el seu esforç i dedicació està aconseguint difondre i transmetre aquest Art Marcial per tota Espanya. Una tasca àrdua que sens dubte tots els seus alumnes li agraïm.

Delegació Catalana de Haidong Gumdo®

Curso Autonomico Catalunya 2015-17

La pràctica del Haidong Gumdo® a Catalunya comença l’any 2006 amb el primer Curs de Formació d’Instructors a càrrec del Mestre Lee Dong Kyu. Des de llavors, el nostre principal objectiu és la difusió d’aquest bell Art Marcial. Agraïm el suport de tots aquells que ens han acompanyat en algun moment i animem aquells que encara no ens coneixen a iniciar-se en la pràctica del Haidong Gumdo®.

Andreu Martínez és el Delegat per a Catalunya de l’Associació Espanyola de Haidong Gumdo®.

Entrevista al Gran Mestre Lee Dong Kyu

El Mestre Lee Dong Kyu porta més de 50 anys dedicat al món de les Arts Marcials. És Cinturó Negre 9è DAN de Taekwondo i 7è DAN de Haidong Gumdo®. El seu primer contacte amb el Taekwondo va ser l’any 1958, a l’Escola Chung Do Kwan a Corea del Sud. L’any 1964 va construir i va dirigir el seu propi gimnàs Dogye Ji Kwan, Escola de Taekwondo Chung Do Kwan. L’any 1973 es va traslladar a Alemanya i allí va seguir amb l’ensenyament del Taekwondo durant un any, fins que el 18 d’Octubre de 1974 va aterrar a Espanya i es va quedar a viure fins al dia d’avui a Orense (Galícia), on va introduir el Taekwondo. Juntament amb altres mestres coreans va ser un dels introductors del Taekwondo a Galícia.
L’any 1998, el President de la Federació Mundial de Haidong Gumdo®, Kim Jeong Ho, el va nomenar President de l’Associació Espanyola de Haidong Gumdo® i va introduir aquest Art Marcial a Espanya. És el Director tècnic en la formació d’instructors de Haidong Gumdo® per a tota Espanya.

Perquè els nostres lectors es familiaritzin amb el Haidong Gumdo®, podria fer una succinta descripció d’en què consisteix?

El Haidong Gumdo® és un Art Marcial tradicional d’origen coreà de maneig d’espasa, basat en les tècniques i tàctiques de lluita contra diversos oponents, com si fos un camp de batalla, no en el duel; per tant, en la seva pràctica s’emfatitzen la mobilitat i l’agilitat en els moviments, així com la defensa i l’atac en totes les direccions.
En el Haidong Gumdo® es dóna cabdal importància a l’harmonia i fluïdesa de moviments en el maneig de l’espasa, cosa que li confereix gran espectacularitat i bellesa.
La seva pràctica és idònia per a gent de totes les edats, per l’absència de contacte cos a cos, i emfatitza aspectes com la disciplina i la concentració. Molta gent té por i és poc inclinada a practicar Arts Marcials, tenint la falsa idea que són esports agressius i perillosos a causa de la finalitat de moltes d’elles, que ha estat la lluita cos a cos, el combat, sacrificant d’alguna manera el nostre cos. Però en realitat les Arts Marcials no són agressives, ja que s’hi ensenya el control del cos, de la ment, a canalitzar l’energia. D’altra banda, el Haidong Gumdo® no té lluita cos a cos, no hi ha contacte físic, per això considero que és bo per a homes i dones de totes les edats.

Quin és l’estructura d’entrenament diari del Haidong Gumdo® ?

En el Haidong Gumdo®, com en totes les Arts Marcials, es comença la classe i s’acaba amb la salutació a la bandera, salutació al mestre i entre els companys. La salutació és part important de les Arts Marcials, demostrant respecte i enteniment.
A continuació es realitza un escalfament general en el qual preparem el cos per començar l’entrenament.
La seva pràctica bàsica es conforma de tres pilars:

– Moviments fonamentals (guibon dongjak), que consta d’uns talls i postures bàsiques.

– Taula de moviments (gumbub), correspon als pumses de Taekwondo o katas de Karate. Aquestes taules van augmentant en complexitat i dificultat a mesura que es va pujant en graus. Es realitza contra diversos oponents imaginaris.

– Taules d’atac i defensa preparats (kyok gum), corresponen al combat a un pas de Taekwondo. Es realitzen contra un oponent.

Tot això es complementa amb exercicis de meditació, concentració, respiració abdominal i desenvolupament del gui (energia interior) mitjançant el gueung guigong.

També es realitzen exercicis d’apagar espelmes amb la mok gum (espasa de fusta), mitjançant un tall vertical sense arribar a tocar-les; és un exercici específic per aprendre a enfocar la concentració i dirigir el tall de l’espasa amb precisió.
Amb la jing gum (espasa real) es practica el tall de bambú, on es demostren la força, la precisió i l’angle de tall correcte. El tall de feixos de palla d’arròs també es practica, per millorar la velocitat i la direcció del tall. Amb la juk gum (espasa de bambú) es realitzen els combats d’exhibició.

Quins avantatges aporta aquest estil als seus practicants?

El Haidong Gumdo® aporta al practicant grans beneficis tant físics com mentals, ja que combinant l’entrenament físic del cos amb els exercicis de respiració i meditació, s’aconsegueix un major control de la ment i del cos. Com que és un Art Marcial on es fa servir un arma, s’exigeix una major concentració que si es tinguessin les mans buides. Es millora la forma física, la resistència muscular, augmenten els reflexos i l’equilibri corporal. A més, proporciona al practicant major seguretat sobre si mateix, tot augmentant l’autoestima.
Aporta també una major elegància a qui el practica, no només a l’hora d’entrenar, sinó en els seus moviments quotidians, ja que, com abans dèiem, es treballa molt l’harmonia, elegància i bellesa de moviments.
S’ensenya als practicants lleialtat, pietat filial, cortesia i companyerisme.

Ens podria fer una descripció històrica del estil?

Haidong Gumdo® significa “el Camí de l’Espasa del Mar de l’Est”. Aquest nom és perquè, en el passat, els estudiosos asiàtics denominaven Corea “la Terra del Mar de l’Est” (Haidong) o “la terra on neix el Sol”, per això el seu significat fa referència a l’energia que prové de la llum del Sol naixent.
El Haidong Gumdo® es remunta a l’època de la Dinastia Koguryo (37 a. de C.-660 d. de C.), dinastia famosa que va formar un gran regne que ocupava part de l’actual Corea i Mongòlia, al costat dels poderosos regnes de Xina. Aquest Art Marcial era practicat per soldats que van ser denominats ssamurang, categoria que es donava als grans oficials destacats pel seu gran honor, lleialtat i increible maneig de l’espasa. Els ssamurang van ser de gran ajuda per al rei Kwang-Gae-To, contribuint al fet que Koguryo arribés a ser una nació forta amb un ampli territori. Van ajudar a derrotar exèrcits invasors, van mantenir la pau i la justícia. Molts anys després, varis d’ells se’n van anar a Japó i, segles després, els japonesos van prendre aquesta paraula i la van transformar en el que avui es coneix com “samurai”.
El Haidong Gumdo®, com altres Arts Marcials coreanes, va haver de mantenir-se durant molts segles ocult, en secret, sent practicat i après a les múltiples muntanyes de Corea per homes que vivien retirats com a ermitans, a causa de les invasions japoneses que, entre altres coses, van voler imposar el kendo japonès.
Encara existeixen artistes marcials que habiten a les muntanyes, ensenyant a uns pocs deixebles. Entre ells està el Gran Mestre de Haidong Gumdo® i monjo taoísta Jang Baek San, qui va ensenyar aquesta disciplina a l’actual President de la Federació Mundial de Haidong Gumdo®, Kim Jeong Ho, cap a l’any 1961 en el temple Chunin, als voltants de la muntanya de Gwanak. Posteriorment, fa uns 25 anys, amb el ressorgiment de les Arts Marcials, es va començar a difondre en la pròpia Corea, obrint-se el primer gimnàs de Haidong Gumdo® el 1982. Des de fa uns anys s’ha expandit per tot el món, començant per Estats Units, Mèxic i Canadà. A Europa és més nou, sent Espanya el segon país d’Europa a introduir-ho (després de Portugal).
Vaig tenir la fortuna i l’honor d’organitzar a Orense la segona exhibició de Haidong Gumdo® a Europa (la primera va tenir lloc a Portugal), realitzada per un equip creat per a l’ocasió vingut des de Corea. A partir d’aquest moment es va donar a conèixer per Espanya i a la resta d’Europa (Anglaterra, Alemanya, Suècia, França, Suïssa, Itàlia, Holanda…) sota la supervisió del Mestre Han Sang Hyun, Cinturó Negre 7è DAN i President de l’Associació Europea de Haidong Gumdo®.
Aquí a Espanya el Haidong Gumdo® va néixer a Orense, la ciutat on jo visc. El meu gimnàs va ser el primer a impartir aquest Art Marcial, aquí és on van néixer els primers alumnes, la primera promoció de Haidong Gumdo® d’Espanya. La primera classe es va celebrar el dia 6 de Novembre de l’any 2000. També d’aquí (Orense) ha sortit el primer Cinturó Negre de Haidong Gumdo® d’Espanya (no instructor) l’any 2005. En aquests moments, hi ha més gimnasos impartint classes per Espanya: Carballiño, Lalín, Madrid, Palma de Mallorca, Sevilla, València, Màlaga i Barcelona.
Al juliol de l’any 2002 es va celebrar el primer Campionat del Món de Haidong Gumdo® a Corea del Sud, i a partir d’aquest moment se celebra cada dos anys. Espanya ha participat en cadascun d’aquests Campionats Mundials, assolint diversos èxits.

Per finalitzar, quins són els seus plans per difondre el Haidong Gumdo® a Espanya?

Estic molt il·lusionat amb el rumb que està prenent el Haidong Gumdo® en totes les comunitats en les quals he realitzat cursos de formació d’instructors. Ja existeixen centres autoritzats per al correcte ensenyament del Haidong Gumdo® a Madrid, Galícia, Catalunya, València, Andalusia i Balears. A Catalunya es va organitzar el primer Seminari Europeu d’Arbitratge i un Curs de Perfeccionament de Tall de Bambú a càrrec del Mestre Coreà Han Sang Hyun, President de l’Associació Europea de Haidong Gumdo®. Aquest esdeveniment va ser tot un èxit, ja que va fixar les bases per a una major difusió del Haidong Gumdo® a Europa i, més concretament, va reforçar els llaços entre Mestres a Espanya.
Els meus desitjos com a responsable de l’evolució d’aquest Art al nostre país son crear abans de res una primera generació de Mestres que, a part de posseir els coneixements tècnics necessaris, sàpiguen inculcar valors de respecte a la família, als pares, a la societat i a si mateixos. Sempre dic que un Mestre és responsable del comportament dels seus alumnes. Això és primordial per ser un bon Mestre, ser una bona persona i un bon exemple.